Wees voorzichtig met het V-woord.

8 apr 2013 | communicatie, gedrag, gespreksvoering

Het is een goed voornemen; meer over je gevoel praten, maar er zit wel een addertje onder het gras. Ons praten heeft namelijk weinig te maken met ons gevoel en gaat veel meer over ons denken. Dus dat loopt een beetje stroef. Als we onszelf dwingen om te zeggen wat we voelen, dan komen er meestal woorden die beschrijven wat we denken. (Ja die zin mag je teruglezen.)

Ik voel, jij voelt, hij en zij voelen, we voelen allemaal. Maar wát we voelen is heel direct en  komt het best over als we niet die denk-tussenstap maken. Niet vertalen en niet interpreteren. Dus niet: ik voel dat jij hier geen zin in hebt, ik voel dat er iets is tussen jullie, ik voel dat hier kansen zijn, ik voel dat het de verkeerde kant op gaat of ik voel dat we in tijdnood gaan komen. Want dat is niet voelen, dat is allemaal denken. Nee, in plaats daarvan: ik ben teleurgesteld, bang, blij, boos, verdrietig. Of: dit maakt me onzeker, gelukkig, moe. Enzovoort.

Zeggen wat je voelt gaat vaak beter zonder gebruik van het v-woord.

 

Deel dit met

4 Reacties

  1. Heleen

    Helemaal mee eens.
    We zitten heel veel in ons hoofd en dat hoofd zit vaak vol. Daardoor kunnen we minder goed voelen, minder god presteren en minder genieten!
    Voelen staat echter nooit op zich. Het is altijd gekoppeld aan een gedachte. Anders neem je beslissingen waar je spijt van krijgt of die dom zijn. Het gaat om het vinden van de goede balans tussen verstand en gevoel.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer