Dienstverlener? Word spullenbaas

21 feb 2011 | acquisitie, communicatie, ondernemen, organiseren

Als Google denkt dat je een schrijffout maakt, dan heb je beet. Als er op het hele wereldwijde web niet één site is waar je zoekwoord is gevonden, wat voor woord heb heb je dan wel getypt? Mijn woord van vandaag leverde 173 hits op en dát waren nu juist allemaal typefouten. Van mensen die “verspillen” hadden willen schrijven, of “verfspullen”. Maar “verspullen” had nog niemand ooit écht bedoeld.

Verspullen is een prachtwoord, maar het is niet van mij. Het vindersloon is voor Hennie Tibben, met wie ik onlangs een tosti at. Het ging over uren en facturen en over werk maken van je deskundigheid. Ik dacht dat Hennie zich versprak, toen ze zei; “Het gaat er om dat je jezelf genoeg verspult”. Toen het kwartje eenmaal gevallen was, begreep ik heel goed waar ze op doelde.

Allemaal prachtig wat er in je hoofd zit, maar dat kun je niet op een factuur zetten. En uurtjes declareren heeft ook zo zijn begrenzingen; wat als je daaraan wilt ontsnappen? Dan moet je je kennis omzetten in “spullen”; van je diensten “dingen” maken. Denk bijvoorbeeld aan boeken, programma’s, trainingen, lespakketten, workshops, methodieken, toetsen, abonnementen, menu’s noem maar op. Voor veel ondernemers is dat een doorbraak-inzicht.

Ik geef het woord hierbij terug aan Hennie Tibben. Een slimme dienstverlener m/v maakt dat hij spullenbaas wordt.

Deel dit met

4 Reacties

  1. Jojanneke van den Bosch

    Hai Wim,

    Leuk woord. Het productiseren van diensten werkt voor veel dienstverlenende professionals. Onder andere Linda Spaanbroek en Laura Babeliowsky zijn er goede meesters in. ‘t Werkt ook voor mij, alhoewel ik het nog niet in de finesses heb doorgevoerd.

    Hartelijke groet,
    Jojanneke

    Antwoord
  2. Marlies van der Meer

    Ja Wim, de winst zit hem in het omzetten van je kennis in informatieproducten (workshops; teleseminars; eboeken etc).
    Veel ondernemers zien hier tegenop omdat ze denken dat dit moeilijk is en/of veel werk kost. Hier een artikel om te laten zien hoe het ook makkelijk(er) kan:
    http://meeradvies.wordpress.com/2010/03/10/snel-informatie-producten-maken/

    Hartelijke groeten,
    Marlies van der Meer

    Antwoord
  3. Hennie Tibben

    Hoi Wim, leuk om terug te lezen! Ik weet niet waar ik ‘verspullen’ opgedoken heb, het woord achtervolgt me al sinds mijn bedrijfskunde studie. En ja, gelukkig hebben we in Nederland experts die vanuit verschillende perspectieven hier veel over weten. Wanneer je veel kennis hebt en moe wordt van het uitputtende 55-uren-per-week of uurtje-factuurtje-spel, dan geeft verspullen je de kans om weer achter je eigen stuur te kruipen en vrij te voelen. Het is 1 van de geheimen van je eigen ideale werkweek. Overigens houd ik ook van het woord ontspullen;-)
    Hartelijke groet, Hennie

    Antwoord
  4. wimaalbers

    zo lang je maar geen uitdragerij wordt, of winkel van sinkel. hoewel… uitdrager 🙂

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een doosje advies en twee ons service - Wimst - […] Als je in dienstverlening zit, zul je niet snel rijk worden. Je tarieven kunnen nog zo hoog zijn, er…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer