Ben jij een Je of een U? (Met een paar tips)

16 okt 2012 | communicatie, gespreksvoering, presenteren

Je weet het niet, sorry U weet het niet. Waar doe je goed aan? Ga je standaard over tot tutoyeren, of begin je met U zeggen bij elke nieuwe ontmoeting? Het lijkt maar zo’n klein dingetje, maar de keuze die je maakt heeft grote gevolgen. Veel mensen in zaken worstelen er mee. Wat is wijsheid? Zeg het maar, sorry zegt u het maar.

U zeggen is veilig maar geeft meer afstand. Afstand die je later soms moeilijk nog kunt verkleinen. Niet handig. U zeggen kan ook grote ongelijkheid opleveren, zeker als de ander vanaf de start Je zegt en je daar niet tijdig op inspeelt. U tegenover Jij is niet lekker voor je overtuigings- en onderhandelingskracht. Dat wil je niet. Dus hoe voorkom je het?

Begin met er op alert te zijn, als het zich voor kan doen. Weet in ieder geval wat de omgeving vraagt. Bij leeftijdsverschil, ambtelijke omgeving, Belgen en Duitsers is U zeggen wijs. Wees vervolgens altijd gespitst op signalen in de eerste seconden van een ontmoeting. De blik, de lichaamshouding en de klank van de stem verraden veel over de benaderbaarheid van de ander (of juist de gevraagde afstand). Voel je jezelf welkom, sla dan toe met Je in de eerste zinnen die je zegt. Zo niet, stel de keuze voor Je of U uit tot je meer informatie hebt over de ander.

Maar de belangrijkste vraag is niet over de ander maar over jezelf. Wie ben jij of wie wil jij zijn, een Je of een U? Mensen die zich een U voelen zeggen makkelijker Je tegen elkaar.

 

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer